Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Unngå å tape penger i utenlandske minibanker


Når du bruker en kortterminal eller minibank i utlandet og får valget mellom å belastes i NOK eller i den lokale valutaen, bør du alltid velge lokal valuta. Du har kanskje hørt det før? Til tross for at dette er kjent informasjon for mange, lar fire av ti nordmenn seg lure – og det kan koste dyrt.

Når du bruker minibanker i utlandet, får du alltid to valg: å bli belastet i norske kroner, eller i den lokale valutaen. Svaret er enkelt: Du bør alltid velge lokal valuta – uansett hvor du er. Da er nemlig sannsynligheten stor for at du får en langt bedre vekslingskurs enn om du betaler i norske kroner. Med andre ord kan det være mye å spare på å velge riktig alternativ.

Fire av ti nordmenn lar seg lure

I regi av Forbrukerrådet ble et panel på tusen norske deltakere presentert et skjermbilde fra en utenlandsk minibank. Skjermbildet viste de to alternativene vi vanligvis får når vi bruker minibanker i utlandet – altså uttak med eller uten umiddelbar omregning til norske kroner. Deltakerne ble så bedt om å velge det alternativet de trodde ville være gunstigst.

Resultatet? Så mange som fire av ti deltakere valgte feil – og det er det en enkel forklaring på. Eierne av minibankene tjener nemlig mer penger når norske turister velger å belastes i norske kroner og prøver derfor å påvirke oss til å velge nettopp det.

Valutapåslag på opptil 10 prosent

Når du sier ja til at utstederen av minibanken skal regne om til norske kroner der og da, legger de som regel på et stivt valutapåslag. I praksis betyr dette at det trekkes betydelig flere norske kroner fra kontoen din enn hva du får igjen i den lokale valutaen.

I enkelte utenlandske minibanker kan dette valutapåslaget være så høyt som 10 prosent. Tar du for eksempel ut euro til en verdi av 1000 kroner, og minibanken har et valutapåslag på 10 prosent, trekkes det 1100 kroner fra kontoen din.

Om du derimot sier nei til at minibanken skal trekke deg i NOK, er det din egen bank som gjør omregningen for deg senere. Bruker du vårt kredittkort, betaler du til forskjell kun 1,75 prosent i valutagebyr. I stedet for å betale 100 kroner i gebyr for et uttak på 1000 kroner, slik som i eksempelet over, betaler du da kun 17 kroner.   

Hvordan unngå å gå i minibankfella?

For å unngå å trykke feil neste gang du tar ut penger, kan det være nyttig å kjenne til noen virkemidler som ofte tas i bruk for å villede oss. Ett av disse virkemidlene er å plassere et norsk flagg der hvor de ønsker at vi trykker. Et annet kan være å utheve alternativet for norske kroner i grønt. Ta deg derfor tid til å studere teksten og alternativene dine før du tar et valg.

Vær på utkikk etter disse ordene

Når du er klar for å ta ut ønsket beløp, se etter alternativene «withdrawal in local currency», «without conversion» eller «decline conversion». Dette beskriver ofte alternativene du skal velge for å bli belastet i lokal valuta og ikke i NOK.

Tre huskeregler for betaling og uttak i utlandet:

  • Velg alltid lokal valuta når du handler eller tar ut penger i utlandet.
  • Ta deg tid til å studere alternativene dine før du tar et valg i minibanken.
  • Se etter ordene «local currency», «without conversion» eller «decline» når du tar ut penger.