Hvor mye bør man ha på sparekonto?
Hva gjør du hvis du er uheldig og knekker en tann, eller hvis du velter en vannflaske over PC-en din? I denne artikkelen kan du lese hvorfor det lønner seg å ha en bufferkonto, og hvor mye penger det kan være lurt å ha tilgjengelig der.
Faktorer som påvirker hvor stor buffer du bør ha
En bufferkonto er en konto hvor du setter av penger til uforutsette utgifter som kan dukke opp i hverdagen. For å bygge opp en buffer er du i mange tilfeller nødt til å spare over tid. Flere velger derfor å opprette en egen sparekonto som er forbeholdt buffer – penger som fungerer som en reserve i trange tider.
Nøyaktig hvor stor buffer du bør ha i kroner og øre, avhenger litt av alderen din, livssituasjonen, den økonomiske situasjonen din og hvor mye du eier. Her finnes det ganske enkelt ingen klar fasit. Summen bør imidlertid være høy nok til å kunne dekke et inntektstap over en kortere periode, en uforventet bilreparasjon eller en ekstra høy strømregning.
Som en tommelfingerregel er det derfor anbefalt å ha en buffer som tilsvarer to måneders lønn etter skatt, men dette varierer fra person til person. Har du god inntekt og lave utgifter, holder det kanskje med én månedslønn. Har du derimot lav inntekt og høye utgifter, er det lurt å ha en stor buffer på 2–3 månedslønner. Om du er student, eier du muligens ikke så mye som kan gå i stykker. Da holder det kanskje å ha rundt 5000 kroner i bakhånd.
Hvorfor bør du opprette en sparekonto?
En sparekonto gir deg høyere rente enn brukskontoen din. Det betyr at pengene dine vil vokse over tid på en sparekonto, i stedet for at de står på stedet hvil på kontoen du får utbetalt lønn. Siden bufferen skal dekke utgifter som kan dukke opp når som helst, kan det være lurt å vente med å sette inn pengene dine i aksjefond før du har opparbeidet deg en tilstrekkelig buffer. La i stedet pengene stå på en sparekonto med frie uttak, så har du alltid tilgang til pengene når du trenger dem.
Bufferkontoen gir deg ekstra trygghet ved at uforutsette utgifter ikke går ut over mat- eller feriebudsjettet, og du er bedre sikret om inntekten din blir redusert i en periode. Du kan også bruke de ekstra pengene på sparekontoen til å spe på økonomien i krevende økonomiske tider, for eksempel i perioder med høy rente eller høye strømpriser.
Slik kan du spare til bufferkontoen
For mange kan det å fylle opp bufferkontoen være enklere sagt enn gjort. Et tips for å komme i gang kan være å gjennomgå forbruket ditt og undersøke hvor du kan kutte ned for å få rom til sparing. Dersom du har mulighet, kan det være lurt å kickstarte sparingen med et større beløp – for eksempel når du får feriepenger, eller hvis du får igjen på skatten. Et annet godt tips er å sette et fast månedlig trekk hver gang du mottar lønn, der beløpet automatisk går fra brukskontoen til sparekontoen din.
Hvis bufferkontoen står og lyser mot deg hver gang du logger deg inn i nettbanken, kan du bli fristet til å bruke pengene. Derfor kan det være lurt å «gjemme» pengene i en annen bank, så er sjansen større for at de blir stående urørt til du virkelig trenger dem.
Hvorfor sparekonto i stedet for fond, aksjer eller andre sparemåter?
Å sette pengene sine på en sparekonto er den tryggeste måten å spare på. Selv om du kanskje hadde oppnådd en høyere avkastning om du hadde plassert pengene i et fond eller i aksjer, kommer dette med en viss risiko for at pengene taper seg i verdi. Aksjer og fond passer godt til langsiktig sparing, men pengene du investerer i disse, er ikke ment å skulle brukes på uforutsette utgifter som oppstår i hverdagen.
Plasserer du penger i banken, kan du være trygg på at disse oppbevares på en sikker måte. Alle norske banker er nemlig medlem av Bankenes Sikringsfond, som fungerer som en ekstra trygghet for deg som kunde hvis banken for eksempel blir slått konkurs.
Tidshorisonten og risikoviljen din er altså med på å avgjøre hvor du bør plassere pengene dine.
Opprett sparekonto – helt gratis
Du kan enkelt opprette en sparekonto hos oss med en rente fra 3,80 prosent fra første krone. Det er ingen bindingstid, og det er helt gratis å opprette kontoen. I tillegg får du følgende fordeler:
- Det er ingen begrensninger på antall uttak på vanlig sparekonto.
- Det er ingen bindingstid.
- Du betaler ingenting for å overføre mellom vanlige sparekontoer.
Les mer om sparekonto fra Bank Norwegian her.
Spørsmål og svar
Hvordan fungerer renter på sparekontoen?
Hvordan fungerer renter på sparekontoen?
Når du setter penger til side på en sparekonto, får du en sparerente som får pengene dine til å vokse over tid. En sparekonto gir deg høyere rente enn den vanlige brukskontoen din. Derfor lønner det seg å overføre penger fra brukskontoen til sparekontoen når du mottar lønn.
Når får man renter på sparekontoen?
Når får man renter på sparekontoen?
Rentene begynner å løpe fra første krone du setter inn. Renten beregnes daglig, og du kan se opptjente renter på MinSide og i appen våre. Ved hvert årsskifte blir opptjent rente lagt til på den opprinnelige saldoen din.
Hvor mye renter får jeg på sparekonto sammenlignet med fond?
Hvor mye renter får jeg på sparekonto sammenlignet med fond?
Nøyaktig hvor høy rente du får på sparekontoen, varierer fra bank til bank, men som regel ligger denne på mellom 1 og 2,5 prosent. Når det gjelder fond, er dette en fin måte å spare langsiktig på. Her får du imidlertid ikke renter, men en avkastning på avkastningen. Dette kalles også rentes rente.