Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Hvordan gå frem for å kjøpe båt?

Drømmer du om ny båt, men er usikker på hvordan du skal få kjøpet i havn? Her har vi samlet noen smarte tips som forenkler prosessen for deg som skal kjøpe båt.

Få hjelp av en person som er ekspert på kjøp av båt

For å sikre at du ikke gjør et realt bomkjøp, kan et tips være å ha med seg en båtkyndig person – for eksempel en mekaniker på det lokale båtverkstedet ditt – til å se på båten sammen med deg. Vedkommende vil enkelt kunne avdekke feil og mangler ved båten og vurdere prisen. Det kan spare deg for mye tid og penger. Du gjør også lurt i å lete opp informasjon om den aktuelle båtmodellen på nettet, lese forbrukertester og sammenligne priser.

Hvem eier båten? Sjekk båtregistrene

For å forsikre deg om at du ikke kjøper tyvegods, er det alltid en god idé å dobbeltsjekke i Småbåtregisteret at selgeren er den han eller hun utgir seg for å være. Her får du informasjon om eierforhold og om båten eventuelt har vært meldt stjålet. Merk at det er frivillig å registrere båten i Småbåtregisteret, så alle båter vil ikke være registrert der.

Fritidsbåter på mellom 7–15 meter kan også være registrert i Skipsregisteret, hvor du kan sjekke om det er registrert noen pant i båten. Her får du også en oversikt over eventuelle heftelser.

Undertegn en kontrakt ved kjøp av fritidsbåt

For å sikre at du ikke havner i en konflikt med selgeren etter at du har kjøpt båten, bør du signere en kjøpekontrakt – enten du kjøper privat eller hos en forhandler. Kontrakten er din sikkerhet og forteller deg svart på hvitt hva du har krav på, noe som gjør deg bedre rustet i en eventuell klagesak.

Du finner ferdige maler for kjøpekontrakter på nettet, for eksempel denne fra Forbrukerrådet.

Sjekk alltid papirene når du skal kjøpe brukt båt

Når du kjøper ny båt, er det viktig at du forsikrer deg om at den har papirene i orden. Da blir det også lettere å få solgt den på et senere tidspunkt. Sjekk følgende:

  • CE-merking: Alle fritidsbåter produsert etter 1998 som har en skroglengde på mellom 2,5–24 meter, skal være CE-merket. Det gjelder også motoren. Dette er et bevis på at båten oppfyller strenge krav til miljø, helse og sikkerhet.
  • Skrognummer (WIN-kode): Dette nummeret er preget inn i skroget og inneholder informasjon om hvem som har produsert båten, og når den ble produsert.
  • Motornummer: Kontroller at motornummeret stemmer overens med papirene som følger med båten.
  • Samsvarserklæring: Samsvarserklæringen er produsentens erklæring på at alle krav er fulgt. Denne finner du i brukerhåndboken som følger med båten.

Vær tålmodig når du skal kjøpe båtplass

Når du skal finne en plass til båten din, må du ofte smøre deg med tålmodighet. Det er lange ventelister på mange båthavner rundt om i Norge. Det finnes likevel muligheter. Ta kontakt med den lokale båthavnen din for å høre om tilgjengeligheten. Selv om de forteller deg at havnen er full, kan det være medlemmer som driver med fremleie av egen plass. 

Låne penger til å kjøpe ny båt

Trenger du hjelp med finansieringen av ny båt, tilbyr Bank Norwegian usikret lån på opptil 600 000 kroner for å få kjøpet i boks. Du kan søke om lån til ny eller brukt båt og bruke inntil fem år på å betale tilbake pengene. Vi krever ikke at du stiller båten din eller andre eiendeler som sikkerhet.

Les mer om båtlån her

Spørsmål og svar

Når du skal kjøpe ny båt, bør du gjøre grundig research på forhånd. Har du gjort hjemmeleksen din, sparer du deg selv for mye tid og penger. Husk at det er lov å prute! Inngå en god kjøpekontrakt med selgeren og dobbeltsjekk at papirene er i orden og at båten ikke har noen heftelser. Sjekk også at båten ikke har noen feil eller mangler – gjerne i samråd med en kyndig båtekspert. Sørg også for at båten er forsikret.

Alle båter som er lengre enn 15 meter, må registreres i Skipsregisteret. Kjøper du imidlertid en fritidsbåt med en størrelse på 7 meter eller mer, er det valgfritt om du vil registrere båten eller ikke. Mange banker som tilbyr båtlån, krever imidlertid at du registrerer alle båter over 7 meter (23 fot), slik at de skal kunne ta pant i båten dersom du ikke klarer å innfri lånet. Dette slipper du hos oss. Er båten brukt, trenger du med andre ord ikke å fremlegge all dokumentasjonen fra da båten var ny, for at du skal få innvilget båtlånet ditt.

Hvor mye båten din vil koste, avhenger blant annet av modellen, motoren, størrelsen og om båten er ny eller brukt. På Finn finner du joller til 15 000 kroner og cabincruisere til mange millioner kroner.

Har du et begrenset budsjett når du skal kjøpe båt, kan det ofte være smart å se til bruktmarkedet. Her får du ofte en større båt for pengene, og båten har ikke samme verdiavskrivningsnivå som en ny båt. Å kjøpe brukt byr imidlertid alltid på risiko siden du ikke med sikkerhet vet hvordan den tidligere eieren har brukt båten. Du er ganske enkelt nødt til å stole på at den tidligere eieren er ærlig når det gjelder opplysninger om bruksmønster, tidligere skader og vedlikehold.

En ny båt og motor koster deg mer, men er tryggere og mer forutsigbart i form av garanti fra forhandler og produsent. I tillegg er du beskyttet av forbrukerkjøpsloven dersom uhellet skulle være ute. En ny båtmotor vil som regel også være mer miljøvennlig og ha et lavere forbruk enn en brukt motor.

Husk at det er mer enn selve båten som koster penger. Båtplass, vedlikehold, drivstoff, vinterlagring og tilbehør er noen eksempler på utgifter du også må ta hensyn til når du skal kjøpe båt. Nøyaktig hvor mye det vil koste deg å ha båt, avhenger av flere ting – blant annet båttype, hvor mye den er i bruk og vedlikeholdsbehovet. En tommelfingerregel sier imidlertid at å drifte en båt vil koste deg rundt ti prosent av kjøpesummen årlig.

Er du født 1. januar 1980 eller senere og skal føre en båt med mer enn 25 hestekrefter eller en lengde på mer enn 8 meter, trenger du båtførerbevis.

Du kan trygt føre fritidsbåt med lengde under 8 meter uten båtførerbevis hvis du er 16 år eller eldre.

Du kan forsikre båten uten å registrere den dersom båten har færre enn 5 hestekrefter. Har båten en motor på over 5 hestekrefter, må du registrere den i enten Småbåtregisteret, Securmark eller skipsregisteret Nor.

Eksempel: Nominell rente 13,49 %, effektiv rente 16,01 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 29 793 kroner. Total: 99 793 kroner.

Søk om båtlån her