Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Kjøpe båt i Sverige

Det kan være mye penger å spare på å kjøpe båt i Sverige. Planlegger du å importere båten selv, er det viktig at du har god kontroll på regelverket og papirarbeidet. Her gir vi deg noen tips til hvordan du får båtkjøpet i havn.

Er det billigere å kjøpe båt i Sverige?

Det er ikke bare kjøttvarer, meieriprodukter, tobakk og smågodt som er billigere i Sverige enn i Norge. Du kan også spare penger på å kjøpe fritidsbåt hos våre naboer i øst og importere den til Norge. Det kommer blant annet av at avgiftsnivået i Sverige er lavere enn i Norge. Du trenger heller ikke å betale toll for å importere fritidsbåten over grensa.

Dette må du huske når du skal kjøpe båt i Sverige

Når du importerer båt til Norge, må du betale 25 prosent i merverdiavgift i Sverige. Denne beregnes ut fra båtens totalverdi (båtverdien, frakt, reparasjoner, CE-merking og andre kostnader). Denne avgiften må betales uansett hvor gammel båten er.

Når du har fått båten over grensa, påløper norsk merverdiavgift. Den beregnes ut fra summen du betalte da du kjøpte båten i Sverige.

La oss ta et eksempel:
Du kjøper båten i Sverige for 80 000 kroner, og frakt- og forsikringskostnader frem til Norge kommer på 2000 kroner. Du skal da betale:

Merverdiavgift: (80 000 kroner + 2000 kroner) * 25 % = 20 500 kroner.

La oss si at du også har fått utført reparasjoner på båten, til en verdi av 6000 kroner.

Da blir regnestykket slik:
Merverdiavgift: (80 000 kroner + 2000 kroner + 6000 kroner * 25 % = 22 000 kroner.

Når du har betalt den norske momsen ved grensa, kan du i ettertid sende forhandleren en kvittering på at du har betalt norsk moms. På den måten får du tilbakebetalt den svenske momsen, ofte i løpet av et par dager. Ta gjerne en prat med forhandleren om dette på forhånd, og inkluder det i kjøpekontrakten.

Merk at refusjon av moms bare er mulig når du kjøper båten fra en forhandler, ikke mellom privatpersoner. Dette kan være verdt å ta med i betraktningen når du sammenligner priser.

Henvend deg her når du har kjøpt båt i utlandet

Straks du og båten din har ankommet Norge, må du kontakte Tolletaten. De beregner avgiftene du skal betale. Kommer du kjørende, må du velge en grenseovergang med betjent tollstasjon. Kommer du sjøveien, må du ta kontakt med nærmeste tollstasjon.

Når du importerer båt fra utlandet, er det viktig at du har papirarbeidet i orden. Sørg for å ha en solid kjøpekontrakt med informasjon om båtens tilstand, kontaktinformasjon og andre praktiske opplysninger. Sjekk også at båten er CE-merket. Merk at svenske forhandlere ikke er pliktige til å refundere moms, så få dette med i kjøpekontrakten som en forutsetning for kjøpet.

Trenger du finansiering? Les mer om vårt båtlån her.

Spørsmål og svar

Ja, avgiftsnivået på fritidsbåter i Sverige er generelt lavere enn i Norge. Ofte kan det være mange tusenlapper å spare ved å gjennomføre båtkjøpet over grensa.

Som privatperson må du betale 25 prosent merverdiavgift av båtens totalverdi. Har du fått utført reparasjoner, vedlikehold eller andre utbedringer mens båten var i utlandet, må du også deklarere og betale 25 % merverdiavgift av disse kostnadene.

Er du bosatt utenfor Norge, eller har midlertidig opphold, kan du lagre båten i seks uker. Vil du lagre båten lenger, må du søke om tillatelse fra Tolletaten før du forlater landet. Da søker du i første omgang om å få lagre båten i ett år fra det tidspunktet båten ble innført. Har du behov for å lagre båten enda lenger, kan du søke om å lagre den i ett år til (maksimalt to år). Vær oppmerksom på at båten ikke kan disponeres av noen andre i disse periodene.

Nei. Når du importerer båt fra utlandet, er du pliktig til å betale 25 % moms på totalverdien av båten samt for frakt og eventuelle reparasjoner og utbedringer du har fått utført i utlandet.

Eksempel: Nominell rente 13,49 %, effektiv rente 16,01 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 29 793 kroner. Total: 99 793 kroner.