Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Forbrukslån eller billån – hva lønner seg?

Bilkjøp er en høy utgift, og mange velger derfor å ta opp et lån for å få på plass finansieringen. Men hvilken lånetype bør man velge? I denne artikkelen forklarer vi forskjellene mellom forbrukslån og billån, slik at det blir enklere for deg å velge rett.

Forskjellen på billån og forbrukslån til bil – kort forklart

Den mest opplagte forskjellen på billån og forbrukslån er at førstnevnte som regel er øremerket bilkjøp eller andre utgifter til kjøretøy, mens et forbrukslån kan brukes til det du selv ønsker – også bil.

For å få innvilget et tradisjonelt billån må du som regel kunne stille med pant i bilen. Det betyr at banken tar sikkerhet i bilen din dersom du ikke skulle klare å betjene lånet. Siden banken tar en mindre risiko ved å gi deg dette lånet, får du ofte en lavere rente.

Ved forbrukslån tar ikke banken sikkerhet i bilen din eller andre eiendeler. Siden banken ikke har noen sikkerhet for lånet, blir renten normalt sett høyere. I motsetning til renten på billån, vil renten på forbrukslån ofte settes individuelt. Denne renten kan derfor variere mye fra person til person.

Et forbrukslån har ofte kortere behandlingstid enn et tradisjonelt billån, noe som betyr at du kan få utbetalt lånet raskere.

Sammenligne banker og se hva lånet vil koste deg

Når du skal finne ut hvilket lån som er riktig for deg, er det en god idé å starte med å sammenligne de ulike bankenes låneordninger. Mange banker har kalkulatorer som viser hvor mye et lån vil koste deg, og som regel kan du søke om lån og motta tilbud uten forpliktelse. På den måten får du bedre innsikt i hvilke betingelser bankene er villige til å gi deg, uten at du trenger å binde deg til noe.

Husk også at bankene opererer med forskjellige priser. Derfor kan det være lurt å sammenligne totalkostnadene ved hvert lån og være oppmerksom på gebyrene. Høye gebyrer kan påvirke den effektive renten slik at lånet blir dyrere totalt sett, selv om den nominelle renten er lavere.

Tenk over egne behov og forutsetninger

I tillegg til at bankens vilkår påvirker hva du bør velge når du skal låne penger til bil, må du også ta med dine egne behov og forutsetninger i betraktningen. Dette er noe av det du bør tenke gjennom før du søker om lån:

Hvilken fleksibilitet trenger jeg, og hvor mye tid har jeg til rådighet?

Mange velger forbrukslån på grunn av fleksibiliteten det gir. Hvis du ikke har egenkapitalen som trengs for å få et lån med sikkerhet, kan et forbrukslån gi deg muligheten til å kjøpe bil allikevel. Hvis du i tillegg har dårlig tid og trenger lånet raskt, vil et forbrukslån normalt ha kortere saksbehandlingstid – slik at du kan få innvilget lånet raskere.

Hvor mye planlegger jeg å låne, og hvor lang nedbetalingstid trenger jeg?

Skal du kjøpe en bruktbil eller en bil i det lavere prissjiktet, og har økonomien til å betale ned lånet raskt, kan et forbrukslån være en god løsning. Selv om rentene kan være høyere for et slikt lån, slipper du å stille bilen eller andre eiendeler som sikkerhet. Du trenger heller ikke å ha noen oppspart egenkapital.

Hvis du derimot skal kjøpe bil i en høyere prisklasse og planlegger en lengre nedbetalingstid, kan et tradisjonelt billån være et godt valg.

Husk at jo lenger nedbetalingstid du velger, desto mer renter er du nødt til å betale. Det vil si at lånet blir dyrere jo lenger tid du bruker på å betale tilbake pengene.

Hva slags bil skal jeg kjøpe?

Hvis du søker billån med sikkerhet, kan banken kreve at du forsikrer bilen med kasko (en forsikring som dekker skade på egen bil). Dette kan medføre at kostnaden totalt sett blir høyere med et tradisjonelt billån, selv om renten er lavere enn på et forbrukslån.

Som en tommelfingerregel kan vi si at dersom du skal kjøpe en eldre og rimeligere bilmodell, og har midler eller evner til å reparere den selv, kan det i noen tilfeller lønne seg å droppe kaskoforsikring. Dette skyldes at kostnaden for å ha forsikringen kan overstige tapet ved en eventuell skade på bilen. Skal du derimot kjøpe en nyere bil, som er dyr å reparere, vil en kaskoforsikring gi en stor økonomisk trygghet.

Søk om lån til bil

Til syvende og sist er din innsikt i egen betalingsevne det viktigste for å avgjøre hvilken lånetype som passer best for deg. Vi tilbyr usikret lån til bil samt et såkalt grønt billån ved kjøp av elbil.

Når du søker om lån hos oss, bruker vi modeller for å beregne om du har råd til å ta opp et av disse lånene. Det er imidlertid du som kjenner ditt forbruk og dine utgifter best, og kan gjøre den mest kvalifiserte vurderingen av hva du kan betale månedlig. Test gjerne ut lånekalkulatoren vår her

For å søke om lån må du

  • ha fylt 23 år
  • ha en registrert inntekt
  • ikke ha betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker
     

Søk forbrukslån her.

Sjekk også gjerne ut vårt grønne billån uten sikkerhet her.

Spørsmål og svar

Hos oss kan du søke om forbrukslån opp til 600 000 kroner. Det er ingen krav til hva du bruker pengene på. Etableringsgebyr er kr 0 - kr 995 avhengig av lånesum. Renten blir beregnet individuelt og starter på 7,99 %. Du kan når som helst betale ned hele eller deler av lånet.

Vanligvis er det slik at søkere med høy kredittverdighet får bedre betingelser. Kredittverdigheten undersøker vi gjennom en kredittsjekk når du søker om lån. Har du god og stabil inntekt og lite lån fra før, får du som regel innvilget ønsket lånesum.

Eksempel: Nominell rente 13,49 %, effektiv rente 16,01 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 29 793 kroner. Total: 99 793 kroner.

Søk om billån her