Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Må man betale skatt på sparekonto?

Mange har fått øynene opp for sparing – enten det er i fond, aksjer eller på sparekonto. Men hvordan var det egentlig med skatten? Må man skatte av pengene som står på sparekonto? Hva skjer med rentene man får fra banken? Og hvordan regner man ut formuesskatt? I denne artikkelen gir vi deg svaret!

Sparebeløpet er skattefritt

For å begynne med det viktigste først: Du trenger ikke å betale skatt for pengene du har stående på kontoen din. Det betyr at du i utgangspunktet kan sette inn så mye penger du vil, uten å måtte betale skatt for selve beløpet du ønsker å spare. Når du setter inn penger på en sparekonto, «låner» banken penger fra deg. Som en slags belønning gir de deg renter for at du velger å plassere pengene dine hos nettopp dem.

Likevel er det et par ting du må være oppmerksom på: Du må betale skatt på rentene du får av banken – og du må betale skatt hvis du har en formue som ligger over grensen for formuesskatt.

Rentene på kontoen skattlegges

Selv om du ikke må skatte av summen du har stående på konto (med mindre du har formuesskatt), må du likevel betale skatt på rentene du får fra banken. Dette regnes nemlig som en inntekt du mottar. I dag ligger skatten på renteinntekt på 22 prosent, noe som vil si at du må betale 22 prosent av rentebeløpet du mottar gjennom året.

Samtidig som at du må betale skatt på rentene du mottar fra banken, får du også skattefradrag på rentene du har på lån. Dermed kan du også spare litt på skatten ved å fylle inn riktig informasjon om lånene og rentene dine i skattemeldingen, slik at du får riktig fradrag.

Når må du betale formuesskatt?

Pengene du har på konto, får stå i fred inntil du overskrider frigrensen for formue. I dag ligger denne frigrensen på 1,7 millioner kroner. Har du en formue over dette, må du betale 0,95 prosent i formuesskatt. Hvis du har verdier på over 20 millioner kroner, øker satsen til 1,1 prosent.

La oss ta et eksempel: Hvis du har en formue på 3 millioner kroner, og en total gjeld på 1 million, vil formuen din havne på 2 millioner kroner. I dette tilfellet må du betale 19 000 kroner (0,95 prosent) i formuesskatt.

Kort fortalt regnes formue som summen av verdiene dine, minus den totale gjelden din. Med verdier menes for eksempel penger og større eiendeler som hus og hytte – ikke mindre ting som klær eller gjenstander du har i huset.

Selv om mange kanskje eier verdier som totalt sett overskrider grensen for formue, vil de fleste med alminnelig inntekt og normale verdier havne under grensen på grunn av gjeld fra blant annet boliglån, studielån og billån, som trekkes fra. Husk at du også må skatte for annen type inntekt, deriblant aksjefond, men bare hvis du tar ut gevinst idet du selger aksjen.

Inflasjon og renter påvirker verdien over tid

Siden prisene i samfunnet stadig øker, vil summen du setter på sparekonto i dag, ha en lavere verdi om fem eller ti år. Du vil altså få mindre for pengene den dagen du tar ut sparepengene dine, enn hva du ville fått om du hadde brukt den samme summen i dag. Dette kalles for inflasjon. 

Rentene du tjener på sparebeløpet ditt, er viktig for å motvirke denne inflasjonen. Har du en lav sparerente, kan du risikere at rentegevinsten blir spist opp av inflasjonen i økonomien. Siden sparerenten kan variere mye fra bank til bank, bør du dermed orientere deg om hvor du kan få best mulig vilkår.

Opprett sparekonto hos oss

Ønsker du en fleksibel sparekonto med mange bruksmuligheter, eller vil du la pengene stå og vokse over tid? Les mer om de to sparekontoene våre og velg den som passer best for deg og dine sparemål.

Spørsmål og svar

Det er ingen grense for hvor mye du kan spare hos oss. Hvis du har, eller planlegger å sette inn, store beløp på sparekonto, kan det være nyttig å sette deg inn i bankenes innskuddsgarantier. Du kan lese mer om innskuddsgaranti her.