Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Hvordan få billån? En guide for deg som skal kjøpe ny eller brukt bil

Skal du kjøpe bil, men er usikker på hvordan du får på plass finansieringen? Selv om mange tror det er kronglete å få billån, er det egentlig ganske ukomplisert. Det kan likevel være lurt å orientere seg godt på forhånd. Her gir vi deg noen tips til hva du bør tenke på før du låner penger til bil.

Hva er et billån – og hvilke typer billån finnes det?

For å ta det helt grunnleggende først: Et billån er et lån du kan søke om for å finansiere kjøp av ny eller brukt bil. Du kan velge å søke om lån som dekker hele kjøpesummen, eller bare deler av den – dersom du har oppspart egenkapital.

Det kan være greit å være klar over forskjellen på et billån med sikkerhet og et billån uten sikkerhet:

Billån med sikkerhet

Et billån med sikkerhet er et lån hvor banken tar sikkerhet i bilen du kjøper. Sikkerhet kalles også pant, og fungerer som en ekstra trygghet for banken dersom du ikke skulle klare å betjene lånet. Siden banken er bedre sikret, kan den også tilby deg en lavere rente enn ved et usikret lån.

Med et billån med sikkerhet vil bilens alder være med på å bestemme hvor lang nedbetalingstid du kan få på lånet ditt. Mange banker har krav om at bilens alder pluss nedbetalingstiden ikke skal overstige 15 år til sammen.

Billån uten sikkerhet

Et billån uten sikkerhet er et lån hvor banken ikke har noen krav til at du stiller med sikkerhet for lånet. Da står du i praksis fritt til å bruke pengene på hva du vil. Et slikt lån vil ha en høyere rente sammenlignet med et lån med sikkerhet, nettopp fordi banken ikke har noen garanti for lånet du tar opp.

Søker du om et lån uten sikkerhet, stilles det ingen krav til alderen, verdien eller tilstanden til bilen. Det er også opp til deg om du ønsker å tegne kaskoforsikring. Billån uten sikkerhet er derfor en fleksibel lånetype.

Bruk lånekalkulator for å se hva lånet vil koste

Før du søker om lån til å kjøpe bil, er det lurt å utføre noen beregninger. Ved å bruke en billånskalkulator kan du raskt og enkelt få et inntrykk av hvor mye lånet vil koste deg – både totalt og per måned. I kalkulatoren fyller du ut ønsket lånebeløp og nedbetalingstid, så genererer den en oversikt over lånekostnadene samt en nedbetalingsplan. På den måten blir det lettere for deg å se hva du faktisk har råd til.

Vær oppmerksom på at en billånskalkulator bare vil gi deg et estimat, og at den ikke kan regnes som et endelig svar. Renten og lånebeløpet banken kan tilby deg, settes ofte individuelt og avhenger blant annet av den økonomiske situasjonen din.

Hvordan fungerer billån uten egenkapital?

Der det finnes et krav om at du må ha minst 15 prosent egenkapital for å få et boliglån, er det ingen slike regler når du skal låne for å kjøpe bil. Det betyr i praksis at du kan søke om å låne til hele kjøpesummen, så lenge du har god nok økonomi til å betjene lånet. Det er altså fullt mulig å låne til bil uten å ha noen egenkapital.

Kan du stille med egenkapital, vil noen banker imidlertid kunne tilby deg en lavere rente enn hvis du må låne hele kjøpesummen. Det kan derfor være en fordel hvis du kan «spe på litt» med egne oppsparte midler når du skal låne til bil.

Søk billån

Hos oss kan du søke om lån uten sikkerhet på opptil 600 000 kroner, med inntil fem års nedbetalingstid. Du kan velge om du vil låne hele kjøpesummen, eller bruke oppspart egenkapital på deler av bilkjøpet.

Vi tar ikke pant i bilen, noe som betyr at du står fritt til å søke om billånet nå, og senere velge ut bilen du ønsker deg. I tillegg får du følgende fordeler:

  • Det er ingen krav om å dokumentere bilkjøpet.
  • Det er ingen krav til egenkapital.
  • Du kan innfri lånet når det passer best for deg – uten ekstra kostnad.
  • Du signerer enkelt og sikkert med BankID.
  • Du har alltid full oversikt over lånet i appen vår eller på MinSide.

Vi tilbyr også et grønt billån – et godt valg for deg som ønsker å kjøpe elbil. Dette er i utgangspunktet det samme som et vanlig billån, bare at du kan oppnå enda bedre lånebetingelser. Med et grønt billån er det imidlertid et krav om at du bruker pengene på en nullutslippsbil.

Det er helt gratis å søke om lån, og du kan avbryte søknadsprosessen når som helst. Når vi har mottatt søknaden din, foretar vi en kredittvurdering av deg basert på inntekten din, ligningsformue, annen gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger. Dette gjør vi for å forsikre oss om at det er forsvarlig å tilby deg et nytt lån.

Søk om billån uten sikkerhet her.

Eksempel: Nominell rente 15,29 %, effektiv rente 18,08 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 33 788 kroner. Total: 103 788 kroner.

Spørsmål og svar

For å få lån til bil hos oss må du ha fylt 20 år, ha en registrert inntekt og ikke ha noen betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker. Før vi innvilger lånet, tar vi også en kredittsjekk og gjør en totalvurdering av den økonomiske situasjonen din. Dette er for å forsikre oss om at du kan betjene et nytt lån.

Hvis du har fått avslag på søknaden din, kan det være at du ikke oppfyller de innledende kriteriene våre, som sier at du 

  • må være over 20 år
  • må ha en registrert inntekt
  • ikke må ha betalingsanmerkninger 

Når du søker, gjør vi også en vurdering av den økonomiske situasjonen din, blant annet gjennom en kredittsjekk. Hvis du oppfyller de innledende kriteriene, men har fått avslag på søknaden, kan vi ha vurdert at det er for høy risiko knyttet til å gi deg ønsket lån. Dette kan for eksempel skyldes at inntekten din varierer, eller at du har mye lån fra før av. Formålet med kredittvurderingen er å minimere risikoen for gjeldsproblemer.

Eksempel: Nominell rente 15,29 %, effektiv rente 18,08 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 33 788 kroner. Total: 103 788 kroner.

Søk om billån her