Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Hva er forskjellen på annuitetslån og serielån?

Skal du ta opp et lån, men er usikker på hva de ulike låneformene innebærer? I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over forskjellen på annuitetslån og serielån.

Hva er et annuitetslån?

Annuitetslån er den vanligste låneformen hos norske banker og er standardløsningen når du søker om boliglån. Her nedbetaler du lånet med like store månedlige terminbeløp gjennom hele lånets løpetid, forutsatt at renten ikke endrer seg. De første årene betaler du mer i renter og mindre i avdrag, og motsatt når det går mot slutten av låneperioden. Med et annuitetslån kan du likevel alltid velge å betale mer ned på lånet i perioder for å gjøre totalkostnaden lavere.

Hva er et serielån?

Serielån er en låneform med et variabelt terminbeløp. I et slikt lån er avdragene konstante, mens rentedelen av lånet varierer. Terminbeløpet vil derfor være høyere i starten, før det gradvis avtar mot slutten av låneperioden. Et serielån er stort sett rimeligere enn et annuitetslån, siden renteutgiftene avtar i takt med at du nedbetaler lånet.

Les om vårt forbrukslån her.

Hva er best av annuitetslån og serielån?

Hvilken låneform som er mest gunstig for deg, avhenger av situasjonen din. Er du i ferd med å stifte familie og befinner deg i starten av karrieren din, eller er du godt etablert og nærmer deg pensjonsalderen? Ønsker du et billigst mulig lån, eller er du på jakt etter et lån med lavest mulig terminkostnader fra begynnelsen av?

Her er en pekepinn:  

Et annuitetslån er den mest forutsigbare låneformen, siden du forholder deg til det samme beløpet hver måned gjennom hele lånets løpetid. Samtidig betaler du lavere avdrag i starten av låneperioden. Dette kan derfor være gunstig for deg som forventer at inntekten din vil øke med årene. Et annuitetslån kan passe godt for førstegangskjøpere av bolig og de som er ferske i arbeidslivet.

Et serielån kan passe godt for deg som ikke vil ha problemer med å betale høyere terminbeløp i starten. Serielån kan også være gunstig dersom du vet at inntekten din vil være lavere mot slutten av nedbetalingstiden, for eksempel hvis du snart skal pensjonere deg. Et serielån er dessuten mindre utsatt for renteendringer og er rimeligere totalt sett.

Søk om forbrukslån på inntil 600 000 kroner her.

Eksempel: Nominell rente 15,29 %, effektiv rente 18,08 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 33 788 kroner. Total: 103 788 kroner.

Spørsmål og svar

Et annuitetslån er den mest forutsigbare låneformen, ettersom du betaler konstante månedlige terminbeløp gjennom hele lånets løpetid. Samtidig kan du alltid velge å betale mer ned på lånet når du har mulighet, og på den måten gjøre totalkostnaden lavere.

Når renten stiger, vil også terminbeløpet øke. Ved å betale litt mer i måneden blir den totale nedbetalingstiden den samme på tross av renteoppgangen.

Søk forbrukslån her