Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Velg lokal valuta ved betaling eller uttak i utlandet

Publisert: 30.6.2022

Når du bruker kortet på utenlandsreise, er det spesielt én ting du bør huske på: Velg alltid lokal valuta!

Dersom du kan velge mellom norske kroner eller den lokale valutaen, er vår klare anbefaling at du alltid velger å betale i lokal valuta. Er du i Spania, skal du derfor velge å betale i euro fremfor norske kroner. Som tommelfingerregel vil det alltid lønne seg å la kortutstederen gjøre vekslingen for deg.

Minibanker, restauranter og butikker ønsker at du skal betale i norske kroner fordi de tjener på det. Forklaringen er enkel: Du får som regel en betydelig dårligere vekslingskurs. I noen tilfeller kan påslaget være så mye som 10 %! Dersom du betaler i lokal valuta, gjør kortutstederen vekslingen for deg, og du betaler et fast valutapåslag på 1,75%.

Pass ekstra godt på i enkelte land

De aller fleste kundene våre er flinke til å velge lokal valuta når de betaler eller tar ut penger i utlandet. Men det er ikke alle steder dette er like enkelt. Særlig ved uttak i minibank ser vi at enkelte land skiller seg ut med en høyere andel kunder som tar ut i norske kroner. Årsaken til dette tror vi skyldes at minibankene i disse landene har et brukergrensesnitt som øker sannsynligheten for at kunder velger å ikke ta ut i lokal valuta. Hellas, Kroatia og Portugal er typiske ferieland hvor vi ser en høyere andel kunder som tar ut penger i norske kroner. Så her lønner det seg å følge ekstra godt med.

Hvis du er usikker på hvordan du skal velge riktig, så anbefaler vi deg å se denne videoen som viser og forklarer i detalj hva du skal velge og hvordan og hvorfor:

https://youtu.be/rdYhm__yMQY