Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss

Debetkort vs. kredittkort – dette er forskjellen

Debetkort og kredittkort er betalingskort som de aller fleste av oss har et forhold til og bruker daglig. Bortsett fra at de begge er betalingskort og kan se helt like ut, er det flere forskjeller du bør være klar over. I denne artikkelen forteller vi deg hva som lønner seg å bruke.

Hva er et debetkort?

Et debetkort er det mange forbinder med et vanlig bankkort. Hver gang du bruker dette kortet, trekkes pengene direkte fra bankkontoen din. For at du skal kunne betale med kortet, må du derfor ha midler disponibelt på konto.

Alle norske debetkort er tilknyttet betalingssystemet BankAxept, som gjør at pengene dine går fra bankkontoen din til selgeren når du kjøper en vare. I tillegg er debetkort tilknyttet et internasjonalt betalingssystem. De to vanligste i Norge er Visa og Mastercard, og det er disse to systemene som brukes når du bruker debetkortet utenlands.

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort der du låner penger av kortutstederen eller banken hver gang du handler. Disse er du nødt til å tilbakebetale ved et senere tidspunkt, normalt ved at du betaler en månedlig faktura.

Siden du i praksis tar opp et lån når du bruker kredittkort, følger det naturlig nok også med renter hvis du venter for lenge med å tilbakebetale kreditt du har lånt. De fleste kredittkort har imidlertid en rentefri periode på rundt 40–50 dager. Betaler du regningen ved forfall, betyr det med andre ord at du kan bruke kortet helt gratis.

Kredittkort eller debetkort: Hva er best?

Er du ute etter et bankkort som gir deg fordeler utenom å kunne betale, kommer kredittkort ofte best ut. Et kredittkort gir deg blant annet bedre beskyttelse ved svindel, konkurser og varefeil. Får du ikke det du har betalt for, kan du i mange tilfeller rette kravet mot selskapet som har gitt deg kreditten. Du gjør derfor lurt i å dra kredittkortet når du skal betale for reiser, dyre varer og varer og tjenester i utlandet, eller når du handler i nettbutikker.

En rekke kredittkort tilbyr også gunstige bonusavtaler og rabatter når du tar det i bruk. For eksempel kan du tjene opp poeng til flyreiser eller få rabatt på drivstoff. Mange kredittkort har også ulike forsikringer inkludert.

Fordelen med debetkort er at det ikke er noen renter du trenger å forholde deg til, og du bruker ikke mer enn du faktisk har råd til. Når du ikke har mer penger på konto, går ganske enkelt ikke transaksjonen igjennom. Det er derfor tilnærmet umulig å overtrekke kontoen eller sette seg i gjeld når du bruker debetkortet. Bruker du imidlertid bare et debetkort, kan det være at du går glipp av gunstige tilbud og bonusordninger som du ellers ville fått med et kredittkort.

Som du ser har debet- og kredittkort ulike fordeler og ulemper. En god løsning kan derfor være å ha både et debetkort og et kredittkort for å dra nytte av de ulike fordelene og tilbudene.

Kredittkort

Kredittkortet vår kan gi deg økt økonomisk fleksibilitet i hverdagen. Det er ingen årsavgift, og du har en rentefri periode på inntil 45 dager. I tillegg får du følgende fordeler:

  • Du kan søke om opptil 150 000 kroner i kreditt.
  • Du tjener CashPoints eller cashback hver gang du betaler for en vare.
  • Det er gebyrfrie kontantuttak i utlandet.
  • Du får reise- og avbestillingsforsikring samt dagligvareforsikring inkludert i kortet.

Spørsmål og svar

Det koster ingenting å bruke debetkort eller kredittkort til vanlige varekjøp i Norge. Med kredittkort begynner rentene å løpe først etter at den rentefrie perioden har utløpt. Du gjør derfor lurt i å betale kredittkortregningen i tide.

Et Visa debetkort er et betalingskort fra det internasjonale kortselskapet Visa. Hvis debetkortet ditt har en Visa-logo, betyr det at du kan bruke kortet overalt hvor de aksepterer Visa. Dette gjør det mulig for deg å bruke kortet når du befinner deg utenlands.

Søk om kredittkort

Eksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 24,4 %, 15 000 kroner over 1 år. Kostnad: 1 849 kroner. Total: 16 849 kroner.