Logo Bank Norwegian Branch of NOBA Bank Group
Logg inn
KredittkortLånSparingForsikringerKundeserviceOm oss
Par som sitter foran en bærbar pc og snakker sammen

Hva betyr termingebyr, terminbeløp og etableringsgebyr?

Kanskje har du oppdaget at det kan dukke opp mange ukjente ord og uttrykk når du kommuniserer med en bank. Skal du søke om et lån, kan for eksempel ord som termingebyr eller etableringsgebyr dukke opp i vilkårene. Men hva betyr egentlig disse termene? I denne artikkelen gir vi deg en kort innføring.

Hva betyr egentlig «gebyr»?

Et gebyr er et pengebeløp som en virksomhet tar for å utføre en tjeneste, for eksempel å etablere et lån. Gebyret skal dekke de reelle kostnadene for å drifte tjenesten, blant annet administrasjonskostnader og materiell. Det finnes mange ulike gebyrer, og termingebyr og etableringsgebyr er to av de vanligste gebyrtypene du vil støte på når du skal søke om lån.

Hva er et termingebyr?

Termingebyr er beløpet du betaler for at banken drifter lånet ditt hver termin. Det dekker bankens administrative kostnader og kommer i tillegg til renter og avdrag. Lengden på en termin bestemmes av den enkelte bank, men det vanligste er å regne én måned som en termin. Termingebyret kan variere mye og avhenger av banken, lånetypen og terminlengden. Noen termingebyr ligger på rundt 50 kroner, mens andre kommer opp i noen hundrelapper.

Hva er et terminbeløp?

Terminbeløpet er summen av lånekostnadene dine i løpet av en termin. Her er alt av renter, avdrag og gebyrer medregnet, så dette er faktiske beløpet du skal betale. Terminbeløpet vil se forskjellig ut avhengig av om du velger et annuitetslån eller et serielån. Med et annuitetslån betaler du et fast beløp hver termin gjennom hele lånets løpetid, mens du med et serielån betaler mer i starten og får gradvis lavere terminbeløp etter hvert som restgjelden reduseres. 

Les mer om annuitetslån og serielån her.

Hva er et etableringsgebyr?

De fleste banker vil be om et etableringsgebyr når du oppretter et lån hos dem. Dette er et engangsbeløp som du betaler når låneperioden starter. Etableringsgebyret kan variere fra bank til bank og avhenger også av hvilken type lån du skal ha. Lånetype og nedbetalingstid har mye å si for hvor stort utslag etableringsgebyret vil få på de totale kostnadene.

Etableringsgebyr for boliglån:

Etableringsgebyr for boliglån har økt mye med årene. Vanligvis ligger et etableringsgebyr for boliglån på et sted mellom 2000–4000 kroner, men det er ikke alle banker som har dette gebyret. For et boliglån vil etableringsgebyret ha mindre effekt på lånet totalt sett, mens termingebyret kan utgjøre en større forskjell, siden du vanligvis betaler ned et boliglån over mange år.

Etableringsgebyr for billån:

Etableringsgebyr for billån ligger ofte på et par tusen kroner. Dette vil kunne ha en større effekt på de totale kostnadene, siden dette lånet er mindre og stort sett betales over en kortere periode enn et boliglån.

Etableringsgebyr for forbrukslån:

Når det gjelder forbrukslån, kan etableringsgebyret ha en stor påvirkning på de totale lånekostnadene – særlig hvis det er et lån du skal nedbetale over en kortere periode, for eksempel seks måneder. Også her er det variasjoner, og du kan spare mye på å velge riktig bank for ditt behov.

Søker du lån hos oss, er maksprisen for etablering av større lån 995 kroner. Alle lånene våre har et fast lavt termingebyr på kun 30 kroner. Les mer om de ulike lånene vi tilbyr, her.

Spørsmål og svar

I forbindelse med lån forteller terminlengden deg hvor ofte du skal betale på lånet ditt. Hos oss er terminlengden én måned, noe som vil si at du betaler fast ned på lånet ditt én gang per måned.

Terminbeløpet er summen du må betale for lånet ditt hver måned. Beløpet inkluderer både avdrag, renter og eventuelle gebyrer. Har du allerede et lån, går terminbeløpet frem av nedbetalingsplanen din. Vurderer du å ta opp et nytt lån, kan lånekalkulatoren vår gi deg et inntrykk av hva terminbeløpene vil bli.

Effektiv rente: 10,43 % - 56,61 %.
Nedbetalingstiden er 1-15 år for refinansieringslån og 1-5 år for øvrige lån.

Eksempel: Nominell rente 13,49 %, effektiv rente 16,01 %, 70 000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 29 793 kroner. Total: 99 793 kroner.

Søk forbrukslån her